MackinnonEDGE418

NHL avasi lokakuussa kehittyneisiin pelaaja- ja joukkuetilastoihin pureutuvan NHL EDGE -sivuston. Tässä NHL EDGE -katsauksessa nostamme esiin runkosarjan parhaat onnistujat.

Paras EDGE-luistelija: Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche

MacKinnon pelaa elämänsä parasta jääkiekkoa. Hänen luistelussaan on hämmästyttävä yhdistelmä määrää, laatua ja tehokkuutta. MacKinnon kuuluu liigan nopeimpiin luistelijoihin. NHL EDGE -tilastojen mukaan hänen huippunopeutensa tällä kaudella oli 38,7 kilometriä tunnissa.

Räjähtävyydessä hän on omaa luokkaansa. MacKinnon nousee täysin suvereeniksi ykköseksi kovavauhtisten spurttien määrässä (vähintään 35 km/t ja 32 km/t). Edmonton Oilersin Connor McDavid jää kakkoseksi molemmissa vertailuissa. Kauden aikana MacKinnon otti peräti 824 spurttia, joissa hänen nopeutensa nousi yli 32 kilometriin tunnissa.

Ja se määrä: MacKinnon luisteli enemmän kuin kukaan muu hyökkääjä NHL:ssä. Matkaa kertyi 478,24 kilometriä eli osapuilleen saman verran kuin Helsingistä Joensuuhun.

Luistelutilastot ovat yksi osoitus MacKinnonin pelityylistä ja tinkimättömästä sitoutumisesta joukkuepelaamiseen. Kaiken tämän oheen kanadalainen teki uransa ennätyspisteet 51+87=138.

COL-MIN: MacKinnon tekee hattutempun kolmella kauniilla maalilla

Kunniamaininta: Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres

Sabres jäi taas ilman pudotuspelipaikkaa, ja Don Granatokin joutui lähtemään päävalmentajan paikalta. Ruotsalaispuolustaja Dahlin, vuoden 2018 NHL Draftin ykkösnimi, teki kuitenkin kaikkensa joukkueen eteen.

Dahlinista tuli kauden luistelumatkakuningas tuloksella 481,66 kilometriä. Dahlin vastasi myös pisimmästä luistelumatkasta yhdessä ottelussa (7,9 km) ja kolmanneksi pisimmästä yhdessä erässä (3,04 km).

Suomalaisonnistuja: Rasmus Kupari, Winnipeg Jets

Kupari ei saanut Jetsissä kummoisesti peliaikaa, mutta kaukaloon päästessään hän antoi putken puhua. Kupari johti pitkään luistelunopeuden tilastoa huippulukemallaan 38,54 kilometriä tunnissa. Lopulta parhaat vauhdit kellotti Philadelphia Flyersin Owen Tippett (38,97 km/t).

Aho ja Kupari puhuvat suomalaisen jääkiekon luonteesta

Paras EDGE-laukoja: Zach Hyman, Edmonton Oilers

Hyman on jääkiekkoilija, jonka potentiaalia epäiltiin pitkään. Häntä pidettiin korkeintaan roolihyökkääjänä, jonka tehtävä olisi pimentää vastustajan parhaita pelaajia. Tällä kaudella Hymanista tuli kuitenkin merkittävä ratkaisija kypsässä 31 vuoden iässä.

Hyman venytti vastustajan verkkoa kaikkiaan 54 kertaa, eli maaleja tuli tasan puolet enemmän kuin hänen edellisessä maaliennätyksessään. Osumistaan Hyman iski peräti 44 parhaalta maalintekosektorilta (NHL EDGE määrittelee kyseiseksi alueeksi aloituspisteiden välisen sektorin, jonka mitta on korkeintaan 8,8 metriä maalin keskeltä laskettuna). Florida Panthersin Sam Reinhart oli tilaston kakkonen 34 kaapillaan.

Hyman myös laukoi parhailta tonteilta selvästi useammin (179 kertaa) kuin kukaan muu pelaaja NHL:ssä. Toronto Maple Leafsin John Tavaresin lukema oli 154.

Kunniamaininta: Artemi Panarin, New York Rangers

Lauantaina huhtikuun 20. päivänä alkavissa pudotuspeleissä moni kamppailu ratkeaa parhaalta maalintekosektorilta syntyvillä täysosumilla. Rangersissa vakuuttavan kauden esittänyt Panarin vaikuttaa olevan valmis haasteeseen. Hänen osumatarkkuutensa 36,6 prosenttia on runkosarjassa liigan paras.

NYR-OTT: Panarin ohjaa Lindgrenin kudin taitavasti sisään

Suomalaisonnistuja: Kasperi Kapanen, St. Louis Blues

Kiekko lähti Kapasen lavasta kohti vastustajan maalia parhaimmillaan nopeudella 163,12 kilometriä tunnissa. Tulos ehti hyvän aikaa olla hyökkääjien kategoriassa paras, kunnes Sabresin Tage Thompson ampui pelivälinettä nopeudella 164,27 km/t. Jetsin puolustaja Colin Miller otti koko liigan ykköstykin tittelin (165,10 km/t).

Paras EDGE-maalivahti: Jacob Markström, Calgary Flames

Flames joutui pettymään ja jäämään ilman playoff-paikkaa, mutta Markströmin suuntaan on sormea turha osoitella. Hän otti Calgaryn 37 otteluvoitosta 62 prosenttia nimiinsä ja piti torjuntaprosenttinsa yli 90:ssä.

NHL EDGE kertoo, että vaarallisimmista maalintekopaikoista lähteneitä laukauksia Markström sai torjuttavakseen kahdeksanneksi eniten NHL:ssä. Ruotsalaisveskari nosti silti tämän sektorin torjuntaprosenttinsa liigan parhaaksi (85,7).

Kunniamaininta: Connor Hellebuyck, Winnipeg Jets

Vuoden 2020 Vezina Trophy -voittaja Hellebuyck on maalivahti, jonka selän taakse kiekkoa on turha yrittää saada keskinkertaisilla laukauksilla, puhumattakaan kaukolaukauksista. Vasemmalta sektorilta lähteneistä kaukokudeista (vähintään 13,2 metriä maalista) yksikään ei mennyt kanadalaiskassarin taakse.

Keskikaistaltakin upposi vain kaksi laukausta ja oikealta (eli maalivahdin hanskakäden puolelta) kolme. Hellebuyckin torjuntaprosentti kaukolaukauksissa oli paljon puhuva 98,8.

Suomalaisonnistuja: Ukko-Pekka Luukkonen, Buffalo Sabres

Luukkonen on tehnyt tulemistaan jo jonkin aikaa, ja tällä kaudella hän nousi lähelle koko liigan eliittiä. Hän oli 51 startillaan Sabresin ehdoton luottomaalivahti. Vaikka hän pelasi verrattain heikon joukkueen takana, pystyi hän nostamaan vaarallisimman maalintekosektorin torjuntaprosenttinsa liigassa seitsemänneksi parhaaksi. Luukkosen noteeraus oli 83,0.

BUF-TOR: Luukkonen venyy upeasti kiekon tielle

Paras EDGE-luistelujoukkue: Dallas Stars

Starsin pelaajat luistelivat eniten koko liigassa, yhteensä 6100,93 kilometriä. Tasakentällisin pelattaessa Dallasin kokonaislukema oli toiseksi paras eli 5330,96 kilometriä.

Roope Hintz ampaisi Starsin liikkuvuuden ilmentymäksi. Suomalaiskeskushyökkääjä kuuluu liigan nopeimpiin luistelijoihin, ja keskimääräisessä luistelumatkassa hän sijoittuu NHL:n 98. persentiiliin (toisin sanoen 98 prosentilla pelaajista on sama tai pienempi lukema).

Puolustaja Miro Heiskanen puolestaan mittautti parhaassa ottelussaan huiman luistelumatkan 6,89 kilometriä. Heiskasen liikkuminen kaukalossa on rauhallista ja optimoitua, mutta nopeutta löytyy yllättävänkin paljon. Hänen huippunopeudekseen kirjattiin 37,6 kilometriä tunnissa.

Paras EDGE-laukojajoukkue: Edmonton Oilers

Parhaalta maalintekosektorilta tulevien onnistumisien merkitystä ei voi kyllin korostaa, ja tältä osa-alueelta löytyy myös kauden EDGE-joukkue.

Oilers laukoi vaarallisimmilta tonteilta selvästi enemmän kuin mikään muu joukkue, 823 kertaa. Maple Leafs ylsi kakkoseksi 778 kudillaan. Edmonton ja Toronto jakoivat parhaalta sektorilta syntyneiden maalien (161) ykköstilan.

Aiheeseen liittyvä sisältö